Miten säästää sähköä kotona?

HattiWatt applikaatiolla näet yhdellä vilkaisulla pörssisähkön hinnan, jolloin tiedät kannattaako sähköä käyttää. On olemassa kuitenkin kohteita, kuten asunto, jota ei voi kylmillä keleillä jättää lämmittämättä sähkön hinnan vuoksi. Olemme listanneet tähän blogiin toimenpiteitä, joilla voit yrittää pienentää omaa sähkölaskuasi. 

Jos taloutesi lämpiää sähköllä, kannattaa ottaa seuraavat neuvot talteen. Yleisesti lämpötilan laskeminen yhdellä asteella tarkoittaa 5 % pienempää energiankulutusta. Alenna erilaisten huonetilojen huonelämpötilaa muutamalla asteella. Autotallin lämpötila voi säätää 5 asteeseen. Oleskelutiloissa lämpötila voi olla 20-21 astetta. Viileässä nukkuu paremmin, joten säädä makuuhuoneen lämpötila suositeltuun 18-20 asteeseen. Tuulikaappien ja porrashuoneiden lämpötilat voi asettaa 15-18 asteeseen. Jos lähdet lomalle tai pidemmälle matkalle, sulje mukavuuslattialämmitys poissaolon ajaksi. Huoneen lämpötilaa kannattaa mitata sisäseinältä, eikä läheltä ikkunaa ja/tai ulko-ovea. 

Koneellinen ilmanvaihto syö valtavasti energiaa, ja siksi on tärkeää, että laitteet on asianmukaisesti huollettu ja säädöt järkevästi kohdallaan. Muista vaihtaa myös suodattimet. Likaiset suodattimet estävät ilman kulkua, ja puhallin joutuu silloin tekemään enemmän työtä, eli kuluttamaan energiaa. Ovia ja ikkunoita ei kannata pitää auki tarpeettomasti. Sulje pattereiden termostaatit tehokkaan ja lyhyen tuuletuksen ajaksi.

Vedenkulutuksella on merkitystä sähkölaskuun, mikäli käyttövesi lämpiää sähkökäyttöisellä lämminvesivaraajalla. Lyhyemmässä suihkussa käynti säästää selvää sähköä. Ylipäätään kannattaa välttää turhaa veden juoksutusta. Suihku kannattaa aina sulkea saippuoinnin ja hampaiden pesun ajaksi. Parin minuutin suihku kuluttaa huomattavasti vähemmän vettä kuin kylpeminen. Jos suihkupäät ovat jo iällä, ne kannattaa vaihtaa vettä säästäviin versioihin. Riittävä virtaama on 12 litraa minuutissa. Myös pari astetta viileämpi suihku piristää ja laittaa veren mukavasti kiertämään. Suihkun jälkeen pidä kylpyhuoneen ovi suljettuna, ettei lattialämmityksen lämpö karkaa muihin huoneisiin. Muista kuivata lattia kuivaimella suihkun jälkeen. Lattialle jäänyt vesi haihtuessaan viilentää lattiaa, ja lattian lämmitystä tarvitaan silloin enemmän.

Sähkösaunojan kannattaa saunoa ripeämmin ja harvemmin. Saunan lämpötilan laskemisella säästetään energiaa.  Sauno 70–80 asteessa, se on energiatehokasta. Sähkönkulutus nousee 20 – 30 %, kun sauna lämmitetään 100 asteeseen. Älä pidä kiuasta kuumana turhaan, ja hyödynnä saunan aika ohjausta, jos mahdollista. Yhdessä saunominen lyhentää huomattavasti kiukaan päällä olo aikaa. HattiWatt suosii kimppasaunaa! 

Kotona kannattaa aina sammuttaa valaisimet, joita ei käytä. Myös ulkovalojen suhteen kannattaa olla kriittinen, pidä päällä vain tärkeimpiä. Älä kuitenkaan unohda turvallisuutta. Varmista, että kaikissa valaisimissa on ledilamppu, myös ulkovaloissa. 

Seuraavassa blogissa HattiWatt antaa vinkkejä kodinkoneiden käyttöön liittyviä sähkönsäätövinkkejä. 

Sähkönsäästöterveisin Maria ja @hattiwattapp